אבחון תקשורת - אוטיזם
אבחון תקשורת הוא תהליך פסיכולוגי מקיף שמטרתו לזהות האם הילד או המבוגר נמצאים על הספקטרום האוטיסטי (ASD) , ולהעריך את רמת התפקוד והצרכים הייחודיים שלו. האבחון מתבצע על ידי צוות מקצועי הכולל פסיכולוגים קליניים, פסיכיאטרים לילדים ונוער, נוירולוגים התפתחותיים ואנשי מקצוע נוספים, בהתאם לגיל ולמורכבות המקרה.
כדאי לשקול פנייה לאבחון כאשר מזהים קשיים בתקשורת עם הילד או כאשר מבוגרים מזהים קשיים בתקשורת שלהם עם אחרים. דברים נוספים לשים לב אליהם: קושי להבין שיחות או הוראות, קושי בהבעה של רגשות או מחשבות, התנהגויות מוזרות או חזרתיות כמו חזרות על מילים או משפטים, חוסר עניין בסוגי משחקים חבריים או התנהלות עם בני גיל, קושי בוויסות החושי ועוד.
מהו אוטיזם?
אוטיזם, או הפרעה על הרצף האוטיסטי (ASD) היא הפרעה נוירו-התפתחותית המתבטאת בקשיים בתקשורת חברתית ובהתנהגויות חזרתיות או בתחומי עניין מצומצמים. כמו כן מאפיינים שכיחים הם קושי בוויסות החושי (רגישות יתר או חסר) ונטייה לנוקשות ולהתנהגויות כפייתיות.
בעשור האחרון חל שינוי משמעותי בהבנת החוויה האוטיסטית, בהתייחסות המקצועית והחברתית אליה, ובדרכי האבחון והאיתור. בשל כך, בין היתר, חלה עלייה דרמטית בשיעור המאובחנים. רגישות גבוהה יותר של צוותי החינוך והטיפול, ושל ההורים, למאפייני האוטיזם מביאה לטיפול יעיל ומדויק יותר מגיל מוקדם.
חשיבות האבחון המוקדם
אבחון מוקדם של אוטיזם מאפשר התחלה מהירה של התערבויות טיפוליות, היכולות לשפר את התקשורת, את ההתנהגות ואת ההשתלבות החברתית של הילד. בנוסף, אם אכן מדובר ברצף האוטיסטי – המשפחה כולה צריכה לעשות שינוי משמעותי בדרכי ההתייחסות והטיפול בילד. מחקרים מראים כי טיפול מוקדם תורם לשיפור משמעותי באיכות החיים של הילדים ושל המשפחות.
האבחון יכול לחשוף קשיים המתבטאים במיומנויות שפה, הבנה חברתית או יצירת קשרים עם אחרים. זהו תהליך שיכול להקל על הקשיים ולפתוח דלתות להזדמנויות חדשות.
תהליך האבחון
האבחון במכון נעמן מתבצע בהתאם לדרישות משרד החינוך, משרד הבריאות והמוסד לביטוח לאומי. רק אבחון מקיף העומד בכל הדרישות יתקבל על ידי המדינה לצורך נכות והכרות.
המאפיינים הקליניים כוללים:
· קשיים בתקשורת ובאינטראקציה החברתית: ליקויים בהדדיות חברתית, קושי ביצירת קשרים ובניהול שיחה, הימנעות מאינטראקציה חברתית ומשפחתית, התפתחות שפתית מעוכבת, אילמות סלקטיבית ועוד.
· התנהגויות חזרתיות ותחומי עניין מצומצמים: תנועות סטריאוטיפיות, היצמדות לשגרה, נוקשות וחזרתיות, ועוד.
· קושי בוויסות החושי: תגובות לא טיפוסיות לגירויים חושיים, בררנות באוכל, הימנעות ממקלחות ומשטיפת פנים, מתספורת, מגזירת ציפורניים ועוד.
כדי לאבחן ASD יש לזהות את כל שלושת הקריטריונים בתחום התקשורת החברתית ולפחות שניים מתוך ארבעת הקריטריונים בתחום ההתנהגות החזרתית.
כלים אבחוניים
האבחון במכון נעמן כולל שימוש במבחנים פסיכולוגיים סטנדרטיים ומתוקפים, בהם:
· ADOS-2 מבחן תצפיתי להערכת התנהגויות תקשורתיות וחברתיות.
· ADI-R - ריאיון מובנה עם ההורים להערכת היסטוריה התפתחותית והתנהגותית.
· מבחנים קוגניטיביים - כגון WISC-IV או WAIS-II להערכת יכולות חשיבה, אינטליגנציה וזיכרון.
· שאלוני הורים וצוות בית הספר.
· מבחנים השלכתיים.
אבחון מבוגרים
לעיתים, מבוגרים בתפקוד גבוה לא אובחנו בילדותם, והאבחון בגיל מבוגר מסייע להם להבין את הקשיים שחוו ולהתאים את התמיכה הנדרשת. כך נסללת הדרך לעיבוד הקשיים בעבר, להתפתחות אישית בריאה וחיובית יותר ולצמצום ההימנעויות. קיים קשר רב בין חוסר אבחון של אוטיזם לבין חרדות, דיכאון וחוסר מימוש אישי ותפקודי. אבחון מבוגר מותאם לפי הגיל ורמת התפקוד – ומוכר גם הוא למוסד לביטוח לאומי.
מדוע לפנות למכון פרטי?
ניתן לבצע את האבחון במסגרת ציבורית, דרך קופות החולים ומכונים להתפתחות הילד, או במסגרת פרטית במכונים מוכרים. אבחון פרטי מאפשר זמינות גבוהה יותר ותהליך מהיר יותר – לעומת רשימות המתנה של שנה או יותר במסגרות הציבוריות. כאשר מדובר בילד – מדובר בזמן קריטי, וכן בהפסד כספי של חודשים של הכרה בנכות וקבלת גמלת נכון. כלומר – העלות של האבחון חוזרת בתוך זמן קצר, בשל קבלת קצבה בפרק זמן קצר יותר.
דברים לשים לב כשפונים לאבחון תקשורת
אבחון אוטיזם הוא כלי חשוב לזיהוי ולהבנה של קשיים במכלול תחומים רחב של הילד או של המבוגר. בהקשר זה נציין כי ההבנה של אוטיזם בקרב ילדות, נערות ונשים הועמקה מאוד בשנים האחרונות – ובמכון נעמן אנו רגישים במיוחד גם להיבט זה.
בנוסף, בעשור האחרון הצטברה כתיבה רבה על החוויה האוטיסטית בתפקוד היומיומי, התעסוקתי והחברתי. כיום מבינים שהרצף האוטיסטי, בעיקר ברמת תפקוד גבוה, לא צריך למנוע מהילד או המבוגר לתפקד בכל הרמות, ולהתפתח לכדי אדם תפקודי.ת, נורמטיבי.ת, מאושר.ת ומצליח.ה. אנשים ידועים ומצליחים מאוד היו על הרצף האוטיסטי – בהם סטיב ג'ובס מייסד חברת המחשבים אפל, אלברט אינשטיין, השחקן אנטוני הופקינס ואקטיביסטית הסביבתית גרטה טונברג, מבין רבים ורבות אחרים.
עם זאת, כאמור, אבחון מוקדם חשוב למימוש היכולות הרבות שיש לאנשים המצויים על הרצף.
לסיכום: אבחון מוקדם ומדויק תורם לשיפור משמעותי בתפקוד ובאיכות החיים של האדם המאובחן ושל משפחתו; ולמימוש של היכולות הרבות שיש לילדים ולמבוגרים על הרצף האוטיסטי.
איך מתבצע האבחון?
1. שלב ראשון, פגישה עם ההורים או הגורמים המטפלים. בשיחה זו נאסף מידע על ההתנהגות היומיומית של הנבחן, ההיסטוריה ההתפתחותית שלו ותצפיות על התנהגותו בסיבות שונות. בפגישה זו גם המאבחן יסביר לכם באופן מעמיק על מהות החוויה האוטיסטית, והשלכותיה. במקרה של אבחון מבוגר – היא או הוא מגיעים כמובן כבר לפגישה הראשונה.
2. שלב שני, פגישה עם הילד – סדרת מבחנים ממוקדים לצורך הערכה של מיומנויות שפה, הערכת מיומנויות חברתיות, הבנה רגשית וכן תצפיות כדי להבין טוב יותר את התנהגותו של המאובחן בסיטואציות שונות.
3.פגישת משוב וקבלת חוות דעת – לאחר האבחון תקבלו חוות דעת עם תמונה כוללת של מצב המאובחן, אבחנות לפי DSM-5, המלצות לדרכי טיפול ושילוב בבי הספר ועוד.
בואו לדבר איתנו
אם יש לכם שאלות או שאתם רוצים לקבוע מועד לאבחון – אנחנו כאן בשבילכם!
אל תהססו לפנות אלינו ונשמח לעזור בכל שאלה.
מלאו פרטים ונשוב אליכם בהקדם
המכון הינו פרטי ואינו עובד על קופות החולים