טיפול פסיכולוגי לילדים
ילדים רבים חווים חרדות, פוביות ומצוקות.
הסיבות לאותן חרדות ופוביות יכולות להיות מגוונות, כמו למשל חוויות שליליות שהם נחשפו אליהן בשל מפגשים חברתיים, הצקות, חווית אובדן וכמובן גם חשיפה למלחמות ולמצב ביטחוני לא יציב.
ילדים מגיעים לטיפול פסיכולוגי בעקבות חוויות רגשיות שטלטלו אותם, או בשל הפרעות קשב וריכוז ומסיבות שונות נוספות. שלא כמו במקרים של טיפולי מבוגרים המגיעים מיוזמתם, הילדים מגיעים מיוזמת ההורים (שלפעמים מקבלים עצה לפנות לטיפול מהסביבה שדואגת לילד).
איך מזהים חרדה או מצוקה אצל הילדים?
ישנן דרכים רבות לזהות חרדה או מצוקה אצל ילדים, כשהסימנים יכולים להשתנות בין ילד לילד, בהתאם לגיל ובהתאם לסוג המצוקה. כדי לגשת אל טיפול פסיכולוגי לילדים יש קודם כול לשים לב למה שעובר עליהם.
בין הסימנים אשר יכולים להעיד על חרדה או מצוקה:
חוויה מודעת – בעת חוויות שאפשר למדוד אותן כמו למשל חשיפה לאלימות, מלחמה או טראומה בשל אובדן ודומיו, אפשר להתייעץ עם גורם מומחה ולקבל החלטה אם להגיע עם הילד לטיפול פסיכולוגי לילדים.
עיכוב התפתחותי – ילדים המתקשים ללמוד לפתע, ההתפתחות שלהם מבחינה מוטורית או קוגניטיבית נעצרת ושחוששים מהליך הלמידה, יכולים להעיד על מצוקה.
דיווח של הילד – ישנם ילדים המדווחים בעצמם על פחדים ומצוקות ואז יש לפנות איתם לטיפול מתאים.
שינה בעייתית – קשיי הירדמות, שינה לא רגועה (שמבטאת לעיתים בצרחות, התעוררות חוזרת, תנועתיות רבה ועוד) - יש לבחון מה עומד מאחוריה. או להיפך, שינה מרובה אשר לא אופיינית לילד, קשיים בהתעוררות, שהייה במיטה או בחדר וחוסר חשק לפעילויות אשר נעשו בעבר.
עצבנות לא שגרתית - כאשר יש שינוי מובהק בהתנהגותו של הילד והוא מתפרץ, "מתפוצץ" או מקשה להרגיע את עצמו.
למי פונים בעת מצוקה?
בעת מצוקה יש לפנות קודם כול אל גורם מוסמך המומחה והמנוסה בתחום טיפול בחרדות
אצל ילדים או טיפול פסיכולוגי. על המטפל להיות בעל ניסיון ספציפי בילדים ולפני התחלת הטיפול ההורים צריכים להיפגש עם המטפל, לשמוע על גישתו הטיפולית ועל תפיסתו את המצב של הילד.
התפקיד של ההורים הוא לתאר את מצבו של הילד, כאשר לעיתים כדאי לקבל חוות דעת בסיסית (אפילו בשיחה) מהצוות החינוכי. לאחר תיאור המצב יכול המטפל לבחור את הגישה הטיפולית הנכונה ביותר לילד ולמצוקה שלו.
אבחון פסיכו דיאגנוסטי - במקרים שבהם ישנו קושי לזהות את מבנה העומק
הפסיכולוגי של הילד, במקרים שבהם הילד לא משתף אולם ניכרים בו סימני המצוקה,
ובמקרים שבהם ישנה התלבטות לגבי המוקד הטיפולי, מומלץ לערוך לילד אבחון פסיכו
דיאגנוסטי אשר מטרתו לשפוך אור על אותם חלקים עמומים או מעורפלים בנפשו של הילד.
למכון נעמן ותק של שני עשורים במתן אבחונים פסיכו דיאגנוסטיים. השילוב של אבחון
וטיפול מומלץ ויכול להפוך את הטיפול ליותר יעיל וממוקד.